Muziek is een mooi instrument om de ontwikkeling van jonge kinderen te ondersteunen. Muziek geeft niet alleen plezier, maar speelt ook een belangrijke rol in de motorische ontwikkeling. Door samen muziek te maken, kunnen kinderen zowel hun grove als fijne motoriek verbeteren. Dit gebeurt op verschillende manieren:
Beweging en ritme
Muzikale activiteiten zoals klappen, stampen of dansen helpen kinderen hun lichaam te bewegen in ritmische patronen. We ondersteunen bijna al onze liedjes niet voor niets met bewegingen. Het maken van (ritmische) bewegingen op muziek versterkt de coördinatie tussen spieren en hersenen. Wanneer kinderen leren om hun bewegingen op de muziek af te stemmen, ontwikkelen ze een betere motorische planning en lichaamsbewustzijn.
'Instrumenten' bespelen
Het bespelen van instrumenten, van trommels tot xylofoons of eenvoudige schud eitjes, bevordert de fijne motoriek. 'Instrumenten' zetten we tussen aanhalingstekens omdat kinderen ook muziek maken met gewoon speelgoed, denk bijvoorbeeld aan houten blokken op elkaar tikken. Het grijpen van de 'instrumenten', het slaan of schudden, vereist gerichte bewegingen die de hand-oog coördinatie verbeteren. Dit zijn vaardigheden die later ook van belang zijn bij het schrijven, tekenen of andere fijne motorische taken.
Lichaamsbewustzijn en sociale vaardigheden
Muziek maken in een groepssetting helpt kinderen ook hun sociale en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Wanneer ze samen een liedje zingen, of een muziek opdracht uitvoeren, moeten ze namelijk hun bewegingen synchroniseren en samenwerken. Kinderen moeten bijvoorbeeld opletten dat ze niet tegen elkaar aanbotsen tijdens het dansen of inschatten hoe ver hun armen uitsteken tijdens bewegingen van een liedje, en of ze dan niet de armen van een ander kind raken. Dit bevordert niet alleen de sociale interactie, maar zorgt er ook voor dat kinderen leren hoe ze hun motorische acties kunnen afstemmen op die van anderen.
De spraakmotoriek
Tijdens het zingen van een liedje hebben kinderen alle ruimte om te oefenen met specifieke klanken. Onze liedjes richten zich veelal op een specifieke klankenset, juist om kinderen die ruimte tot oefenen met bepaalde klanken te geven. Denk bijvoorbeeld aan ons liedje over de krab: 'Klapperdeklapperdeklap, vandaag ben ik een krab. Stapperdestapperdestap. Vindt je mij niet knap?'. Hier krijgen kinderen allee ruimte om met de 'p' en de 'k' te oefenen. Vanaf de baby leeftijd ondersteunt het samen maken van muziek, vooral door je eigen mond en lichaam te gebruiken, de spraakmotoriek omdat er veel mogelijkheid is om een baby te spiegelen als je samen bezig bent met muziek maken, en om samen klanken te ontdekken. Het maken van al deze bijzondere geluiden is voor baby's belangrijk, zo ontwikkelt hun spraakmotoriek zich goed.
Door structureel muziek te maken wordt de ontwikkeling van de motoriek ondersteund. Ook het lichaamsbewustzijn wordt vergroot. Muziek is een speelse en dynamische manier om jonge kinderen te helpen groeien.
Wil jij de motorische ontwikkeling van jouw kleintje(s) ondersteunen?
Met ons muziekprogramma bewegen jullie er straks lekker op los.